Staan alle seinen op groen om nú toe te slaan?

Gepubliceerd op: 22-10-2019

Middeninkomens kunnen door de verwachte loonstijgingen volgend jaar flink wat meer neerleggen om een woning in bezit te krijgen. Ondertussen blijft de hypotheekrente laag. Wel stijgen de huizenprijzen door, maar lang zo hard niet meer als voorheen. Staan alle seinen op groen om nú toe te slaan?

Bron: Telegraaf - 21 oktober 2019

Wie nu net te kort komt om een woning te kopen in de stad of buurt van zijn of haar dromen kan het over drie maanden alsnog proberen. Als het aan het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) ligt worden de leennormen volgend jaar verruimd. Kort samengevat: wie er in 2020 dankzij de cao-afspraken qua salaris op vooruitgaat, kan dan een hogere hypotheek afsluiten. Lage middeninkomen kunnen zo’n 7500 euro meer bieden, hogere middeninkomens zelfs ruim 9100 euro. Ondertussen blijft de hypotheekrente en daarmee de lasten voor kopers laag. Wel stijgen de woningprijzen volgend jaar door, maar aanzienlijk minder hard. In het beste geval is een koophuis volgens De Nederlandsche Bank (DNB) volgend jaar slechts 2,8 procent duurder dan nu.

Of toch maar nu kopen?

Wie toch al zoekt en nu wat vindt, kan beter niet wachten. Geen enkele specialist verwacht dat de woningprijzen volgend jaar dalen. Analisten van Rabobank houden het zelfs op een stijging van 4,5 procent. Daarbij is het nog maar de vraag of je volgend jaar dezelfde droomwoning weer kunt vinden. Onduidelijk is bijvoorbeeld hoe de stikstofproblematiek de nieuwbouw gaat treffen. Als de bouw daadwerkelijk volledig stilvalt en dus het aanbod daalt, kunnen de prijzen volgend jaar alsnog scherp gaan stijgen. Vereniging Eigen Huis houdt ernstig rekening met scherpe prijsstijgingen, helemaal in combinatie met de verruimde leenmogelijkheden. „Mensen die volgend jaar meer kunnen bieden zullen dat gewoon doen. Net als alle anderen met dezelfde portemonnee”, aldus woordvoerder Hans André de la Porte. „Huizen worden alleen beter betaalbaar als er echt meer aanbod komt.”

Nu mijn huis verkopen?

In de afgelopen zes jaar zijn de Nederlandse huizenprijzen gemiddeld 40% omhooggeschoten. Het kan natuurlijk niet eeuwig in dat tempo doorgaan. Zelfs beleggers vinden woningen inmiddels wat te duur worden. Het afgelopen kwartaal was de huizenprijsstijging al de kleinste in drie jaar, zo blijkt uit nieuwe cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. In Amsterdam, doorgaans de voorloper van de landelijke huizenmarkt, was de stijging van 3,8 procent zelfs de kleinste in vijf jaar. De voorspelde prijsstijgingen voor de komende jaren van 2,5 tot 3 procent zijn hoe dan ook weinig meer dan de inflatie. Wie de hoofdprijs wil ontvangen, lijkt er daarom verstandig aan te doen om spoedig de woning op Funda te zetten.

Nu mijn hypotheek oversluiten?

Vijf jaar geleden was 3 procent nog een prima rente voor een rentevaste periode van tien jaar. Inmiddels kunnen huizenkopers bij prijsvechters terecht voor minder dan de helft. Grootbank ABN Amro verlaagde de rente voor een maximale hypotheek eerder deze maand naar slechts 1,79 procent. Bezitters van een oude ’dure’ hypotheek staan voor de keus: oversluiten of niet oversluiten.

Wachten kan lonen, verwacht Oscar Noorlag van Van Bruggen Adviesgroep: „De rente is nog steeds aan het dalen. Als je iets langer wacht, dan krijg je waarschijnlijk een nog lagere rente.” Een garantie is er alleen niet. Met een beetje pech gaat de hypotheekrente toch weer opwaarts en dan is deze kans op lagere maandlasten voorbij. Een veeg teken is dat de kapitaalmarktrente afgelopen week fors omhoog ging.

Wie oversluit naar een nieuwe hypotheek, is jarenlang verzekerd van lagere maandlasten. Wel incasseert de hypotheekverstrekker een ’oversluitboete’ als compensatie voor gederfde rente-inkomsten. Wie bij zijn eigen bank oversluit moet daarnaast enkele honderden euro’s administratiekosten betalen. Bij een overstap naar een andere bank zijn er nog meer bijkomende kosten voor taxateur, adviseur en notaris die kunnen oplopen tot meer dan 4000 euro. Bezitters van een NHG-hypotheek moeten bij veel geldverstrekkers bovendien opnieuw hun premie van 0,9 procent aftikken. Al die oversluitkosten zijn wel aftrekbaar.

Nog maar even blijven huren?

In bepaalde gevallen is nog een paar jaar blijven huren voor middeninkomens helemaal geen onlogische gedachte. Kopen op het toppunt van de markt is nooit zo verstandig, vanwege het grote risico om tijdens een crisis onder water te staan. In de vrije sector stijgen de huren inmiddels niet meer zo gigantisch hard, constateerde woningplatform Pararius onlangs. In Rotterdam was toen zelfs een lichte daling te zien. Wie volgend jaar met een hoger loon en een minder zware huurverhoging extra kan sparen, kan juist toeslaan als de prijzen bij een crisis dalen. Grote onzekerheid is natuurlijk wel of en met hoeveel pandjesbazen in de vrije sector de huren gaan verhogen als de lonen volgend jaar stijgen.