Is het einde van de stijging van huizenprijzen in zicht?

Gepubliceerd op: 05-10-2019

De huizenprijzen breken momenteel alle records. Nog nooit waren huizen zo duur als op dit moment. Dit heeft ook een keerzijde. Voor steeds meer kopers is de grens van de betaalbaarheid bereikt. Hierdoor worden er minder huizen verkocht en dit heeft ook zijn weerslag op de huizenprijzen.

De lage hypotheekrente van dit moment heeft een belangrijke rol gespeeld bij het herstel van de huizenmarkt. Nú een huis kopen is aantrekkelijk vanwege de lage maandlast. Huren is daarentegen flink duurder geworden. Er is echter meer nodig voor de explosieve huizenprijsstijging van de afgelopen jaren.

Tijdens de crisis is de bouw van nieuwe woningen stilgevallen. De vraag naar koophuizen overstijgt momenteel ruim het aanbod. Deze krapte op de huizenmarkt stuwt de huizenprijzen op. Daarbij krijgen kopers, met name de starters, concurrentie van beleggers die een tweede huis (of meer) kopen als investering.

Ook had de Nederlandse economie de afgelopen jaren de wind mee. De werkloosheid is laag en het consumentenvertrouwen hoog.

Een huis kopen blijft in 2020 aantrekkelijk. De hypotheekrente is historisch laag en dat blijft naar verwachting ook zo. Toch worden er sinds vorig jaar minder huizen verkocht. Dit heeft deels te maken met de ‘inhaalvraag’ die opdroogt. Wie een huis kopen had uitgesteld vanwege de crisis, is inmiddels verhuisd.

Ook de krapte op de huizenmarkt speelt een rol. Met name koopstarters op zoek naar een huis, merken dat het aanbod op de diverse huizensites beperkt is. Wie een geschikt huis heeft gevonden moet snel handelen en vaak meer bieden dan de vraagprijs. Soms kunnen ouders helpen met de hypotheek om zo het huis alsnog te kunnen kopen. Lukt dit niet, dan haken deze koopstarters af.

Verwachting huizenprijzen in 2020

Een gedaald sentiment en minder transacties; de huizenmarkt is duidelijk over de hoogste piek heen. Net als dit jaar, worden er in 2020 naar verwachting opnieuw minder huizen verkocht. Dit heeft ook zijn weerslag op de prijsontwikkeling. We verwachten dat de stijging van de huizenprijzen in 2020 verder afvlakt.

Dit zeggen economen van de grootste banken in Nederland over de huizenprijzen in 2020:

  • ABN AMRO verwacht dat de gemiddelde huizenprijs in 2020 met 3% stijgt (tegenover 6% dit jaar).
  • Rabobank gaat vooralsnog uit van een gemiddelde huizenprijsstijging van 4% voor volgend jaar.

Gezien deze verwachting komt de huizenmarkt in 2020 in een wat rustiger vaarwater. Of beter gezegd, de huizenprijsstijging keert terug naar het normale niveau.

Dit heeft positieve kanten. De laatste maanden zien we bijvoorbeeld dat meer mensen hun huis te koop zetten. Deze huizenbezitters willen profiteren van de prijsstijging van de afgelopen jaren en hun overwaarde contant maken.

Voor het Kabinet is de huizenmarkt een belangrijk thema. Op Prinsjesdag is bekend gemaakt dat er extra geld beschikbaar komt voor nieuwbouw.

Een groter woningaanbod biedt kansen voor starters en bevordert de doorstroming op huizenmarkt. De betaalbaarheid blijft echter een probleem. De hypotheeknormen in 2020 blijven namelijk nagenoeg gelijk.

Hoewel woningbouw een belangrijk speerpunt is van huidige kabinet, blijft het aantal opleveringen achter. Het afgelopen jaar zijn zelfs minder nieuwbouwwoningen verkocht. Een beperkt aantal bouwvergunningen en hoge kosten voor personeel en materialen, maken dat veel nieuwbouwwoningen tot het hogere prijssegment behoren.

De krapte op de huizenmarkt zal voorlopig aanhouden. Een echte omslag voor de huizenprijs (lees daling) verwachten we hierdoor niet in 2020.

Stagnerende economie is risico voor de huizenprijzen

Wel zien we een risico waardoor we onze verwachting voor de huizenmarkt mogelijk naar beneden moeten bijstellen. Dit is de tegenvallende economische groei in Nederland, maar ook wereldwijd.

De Nederlandse huizenmarkt is van oudsher sterk verbonden met de economie. Stijgen de huizenprijzen, dan stijgt het consumentenvertrouwen en geven we meer uit. Als de economische vooruitzichten verder verslechteren, onder andere door de handelsoorlog tussen VS en China en Brexit, kan dit een weerslag hebben op de huizenmarkt.

Een lagere huizenprijsstijging en gedaald consumentenvertrouwen kunnen elkaar (in negatieve zin) versterken.