Erfpacht, wat houdt dat eigenlijk in?

Gepubliceerd op: 13-11-2019

Het AD schreef onlangs dat meer huiseigenaren binnenkort de grond ónder hun huis op kunnen kopen. Huiseigenaren die canon hebben afbetaald en dus geen erfpacht meer betalen, kunnen eigenaar worden van de grond waar hun huis op staat. Ik leg graag uit wat dit betekent.

Wanneer je een huis met ‘erfpacht’ koopt betekent dit dat de grond onder het huis niet van jou is. Het huis is wel van jou, maar je betaalt (twee maal per jaar) iemand, vaak de gemeente, voor de grond waar het huis op staat. Dit noem je ‘canon’ en is eigenlijk een soort van huur.

Erfpacht

Als je een huis met een stuk grond koopt, en dus eigenaar wordt van de grond, kost dit veel meer dan als je met erfpacht koopt. Koop je een huis met erfpacht, dan kan het zijn dat je een huis kunt kopen wat anders niet mogelijk was. De gemeente Den Haag verkoopt erg veel huizen via erfpacht.

Volledig afkopen

Je kunt de erfpacht eventueel ook in een keer afbetalen. De grond is dan nog niet van jou, maar nog steeds van de oorspronkelijke eigenaar. Wel ben je dan van de canon af en dit wordt ‘eeuwigdurend afgekocht’ genoemd. In sommige gevallen kun je vervolgens eigenaar van de grond onder je huis worden, maar dit kan lang niet overal.

Momenteel wordt er in de Haagse gemeenteraad overlegd om het in meerdere wijken mogelijk te maken dat huiseigenaren de grond kunnen kopen van de gemeente.

Wil je meer weten over erfpacht, maak dan een afspraak voor een gratis adviesgesprek.