Eerste Hulp bij het energiezuinig maken van je huis [1]

Gepubliceerd op: 08-04-2021

Investeren op een slimme manier in energiezuinig wonen is niet alleen goed voor het milieu en je wooncomfort, maar het kan ook een goede financiële investering zijn. In een serie van verschillende blogs wil ik je tips geven welke energiebesparende maatregelen niet alleen zorgen voor een lagere energierekening, maar ook voor een hogere woningwaarde.

In deze eerste blog wil ik wat meer vertellen over het Energielabel. In 2015 heeft de overheid voor iedere koopwoning een voorlopig energielabel afgegeven. Je kunt dit checken op https://www.energielabel.nl/woningen/zoek-je-energielabel. Wanneer je jouw woning verkoopt heb je een definitief energielabel nodig welke je aan de koper moet afgeven. De notaris controleert dit en bij het ontbreken ervan riskeer je een boete. Dit geldt overigens ook als een huurwoning overgaat op een andere huurder.

Per 1 januari 2021 is de procedure voor het aanvragen van een energielabel aangepast! Je bent nu verplicht om een energieadviseur in te schakelen om je energielabel te laten bepalen. Dit gebeurt aan de hand van 10 meetpunten. De kosten bedragen ca. € 200,=.

Het vernieuwde energielabel kijkt naar de hoeveelheid (fossiel) energieverbruik zoals bijv. gasverbruik én hernieuwbaar energieverbruik zoals bijv. zonnepanelen.

Veel gemeenten hebben hun inwoners dit jaar een brief gestuurd waarin zij je de mogelijkheid bieden om een expert in te schakelen om je een advies te geven hoe je jouw woning kunt verduurzamen én dus jouw energierekening omlaag kunt brengen. Maak hier gebruik van, want baat het niet dan schaadt het zeker ook niet!

Tot slot: maatregelen die veel energiebesparing opleveren, zijn soms ingrijpend en kostbaar. Vergeet niet dat alle beetjes helpen. Daarover later meer.......

 

[Bron: Mijn huis energiezuinig - Nanette van Mourik]