Blog 5 - Energiebesparende maatregelen bieden extra mogelijkheden voor je hypotheek

Gepubliceerd op: 18-05-2021

In deze 5e en voorlopig laatste blog over het verduurzamen van je woning, vertel ik kort iets over de hypotheek mogelijkheden bij verduurzaming. Wanneer je hier meer informatie over wilt hebben kun je mij het beste even bellen. Ik heb in mijn netwerk de beste specialisten om jou van het beste advies te voorzien!

Als je toch plannen hebt om te gaan klussen of verbouwen in je nieuwe woning, zijn duurzame maatregelen vaak een kleine moeite. Ze kosten uiteraard wel geld, maar wie een woning gaat kopen, mag bij het afsluiten van de hypotheek extra geld lenen voor energiebesparende maatregelen. Je mag tot 6% van de waarde van je woning extra lenen, met een maximum van € 9.000. Met dit extra 'budget' kun je heel wat verbeteren. Helaas werken niet alle banken mee aan deze regeling, dus vraag er specifiek om bij je hypotheek adviseur zodat hij/zij hier rekening mee kan houden. Pas wel op, want er zijn ook banken die wel meewerken, maar die daarna de rente over de hele hypotheek verhogen. Je hypotheekadviseur kan je hier voor behoeden. Valt de aankoopprijs van het huis binnen de normen van de NHG, dan geldt ook dat je een hoger bedrag kunt lenen.

Er zijn ook hypotheekverstrekkers die hun klanten stimuleren om hun huis te verduurzamen. Bij Triodos bijvoorbeeld, geldt: hoe hoger het energielabel, hoe lager de hypotheekrente. Bij anderen krijg je korting op de hypotheekrente bij aanschaf van een energiezuinige woning. Dit kan zomaar enkele honderden euro's per jaar schelen!

Sommige hypotheekverstrekkers bieden speciale duurzaamheidsleningen aan, maar dan zul je meestal ook de reguliere hypotheek bij diezelfde bank moeten afsluiten.

Kortom: er zijn financiële mogelijkheden om je budget te vergroten zodat je je (nieuwe) woning kunt verduurzamen, maar laat je goed informeren!