Blog 4 - Zonneboilers

Gepubliceerd op: 05-05-2021

Een zonneboiler bestaat uit een zonnecollector op het dak en een voorraadvat voor warm water. Je kunt hierdoor douchen op zonne-energie, Wil je weten hoeveel subsidie je bij de aanschaf ontvangt? Ik breng je graag in contact met Rob Hendriks van De SubsidieExpert; hij helpt je graag !

De meer water je gebruikt, hoe interessanter een zonneboiler is. Bij een huishouden van 4 personen bespaar je per jaar al gauw zo'n € 150 aan gaskosten. De zonnecollector is afhankelijk van het aantal personen per huishouden meestal enkele vierkante meters groot en bedekt dus niet het gehele dak. De opbrengst is het hoogst als de zonnecollector op het zuidwesten, zuiden en zuidoosten geplaatst wordt met een hoek tussen 20 en 60 graden. De meest toegepaste zonnecollector in Nederland is de vlakkeplaatcollector. In dit type collector lopen buizen onder de vlakke glasplaat waar het zonlicht op valt. De vloeistof die door de buizen loopt, wordt door de zon verwarmd. Dit type collector heeft een goede prijs/prestatieverhouding, maar de boiler presteert bij veel of juist weinig zon wat minder goed. Een ander type is de vacuümbuiscollector; dit systeem bestaat uit een rij glazen buizen die vacuüm zijn gemaakt waardoor zij goed isoleren. De buizen liggen naast elkaar op het dak. In deze buizen zit een metalen buis waar vloeistof doorheen loopt waarmee de warmte naar het huis worden getransporteerd. Tot slot zijn er enkele nieuwe, duurdere typen op de markt waarvan geclaimd wordt dat ze een hoger rendement hebben maar er is nog onvoldoende praktijk informatie beschikbaar om dit te bewijzen.

Wie zonnepanelen op zijn dak heeft en daarmee zijn stroomverbruik bijna of geheel heeft afgedekt, zit aan het maximum van de salderingsregeling. De extra geproduceerde stroom levert dan een lagere vergoeding op. Wanneer je nog ruimte op je dak over hebt, is een zonneboiler een verstandige keuze!