Blog 3 - Zonnepanelen

Gepubliceerd op: 19-04-2021

In mijn serie blogs over de verduurzaming van uw woning wil ik in deze 3e blog graag wat inzichten geven over zonnepanelen.

De beste manier om zelf energie op te wekken is met zonnepanelen.

Zonnepanelen zijn milieuvriendelijk en (inmiddels) ook betaalbaar. Een veel gemaakte denkfout is dat zonnepanelen alleen in de zomer energie kunnen opwekken. Niets is minder waar! Ook bij bewolkt weer en in de winter wekken ze stroom op. Investeren in zonnepanelen is een slimme keuze, want uw huis krijgt een beter energielabel waardoor de waarde stijgt. Met de wetenschap dat de zonnepanelen in gemiddeld 8 jaar terugverdiend worden is dit dus een slimme investering. Daarbij is het de verwachting dat stroom die u terug levert meer waard zal worden.

Uiteraard is het verstandig om meerdere offertes aan te vragen voor de levering en installatie van zonnepanelen. Gemiddeld kosten 10 zonnepanelen (met een vermogen van 3300 wattpiek (Wp)) én een omvormer ongeveer
€ 5.000,- inclusief btw. Zonnepanelen hebben een rendement dat vergelijkbaar is met 4% spaarrente en gaan ongeveer 25 jaar mee. Alleen de omvormer heeft een kortere levensduur en zal tussentijds vervangen moeten worden (ca. € 1.000,-).

De leverancier zal controleren of uw dak geschikt is voor zonnepanelen, hoe ze het beste geplaatst kunnen worden en hoeveel panelen zinvol/mogelijk is.

Koopt u een huis met zonnepanelen binnen de garantieperiode van deze zonnepanelen, dan is het noodzakelijk om contact op te nemen met garantiegever om de naamswijziging door te laten voeren op het garantiebewijs. Uiteraard moet u de naamswijziging ook doorgeven aan de energieleverancier.

Tot slot is het belangrijk dat u informeert bij uw verzekeraar of de zonnepanelen gedekt worden door de opstalverzekering.