Blog 2 - Isoleren

Gepubliceerd op: 11-04-2021

In Blog 2 van mijn serie blogs over het energiezuinig maken van je woning wil ik je deze week mee nemen in de mogelijkheden van ISOLEREN.

Isoleren is de beste manier om te besparen op de energierekening. Je kunt verschillende onderdelen van je huis isoleren; de muren (gevel), het dak, de vloer én de ramen. De kosten zijn meestal relatief laag, waardoor je de investering snel kunt terugverdienen. Echt verbouwen is meestal niet noodzakelijk!

Dakisolatie; een schuin of hellend dak kan van binnenuit of buitenaf geïsoleerd worden. Van binnenuit is dit zelf te doen. Een plat dak is werk voor de vakman, van binnenuit isoleren is riskant vanwege vochtproblemen. De isolatie komt op het dak, onder of op de waterdichte dakbedekking. Dakisolatie levert veel energiebesparing op. Het rendement is vergelijkbaar met een spaarrekening met 8% rente.

Vloerisolatie; met goede vloerisolatie verbruik je op jaarbasis gemiddeld 250 m3 minder gas. Dat scheelt ca. € 200 per jaar op de energierekening. Vloerisolatie kost voor een gemiddelde woning circa € 1.500. Vloerisolatie is gemakkelijk aan te brengen als er een voldoende hoge kruipruimte onder de vloer is. Ventilatie in de kruipruimte is erg belangrijk. Zonder ventilatie kan radongas zich ophopen, levert een gaslek explosiegevaar op en kunnen vochtproblemen ontstaan.

Spouwmuurisolatie; de spouw is de ruimte tussen een binnenmuur en een buitenmuur van 4 tot 6 centimeter. Deze ruimte kan opgevuld worden met isolatiemateriaal. De woning houdt de warmte beter vast en de muren geven minder kou af. Het is gelijkmatiger warm in huis. Spouwmuur isolatie verdien je al binnen drie jaar terug. Het rendement is maar liefst 11% in vergelijking met een spaarrekening.

Gevelisolatie aan de buitenkant is duurder dan spouwmuurinstallatie, maar je kunt wel een veel dikkere laag isolatie aanbrengen. De muren worden hierdoor iets dikker, want het isolatiemateriaal wordt afgewerkt met steenstrips, stucwerk of andere gevelbekleding (hout, kunststof, cementplaten). Vaak is een vergunning van de gemeente nodig omdat de woning er iets anders uit kom te zien.

Wanneer gevelisolatie aan de buitenzijde niet mogelijk is kun je extra isolatie overwegen aan de binnenkant van de muren door het plaatsen van bijv. kant-en-klare voorzetwanden, warmtereflecterende folie of gipsplaten. Wanneer je dit klusje zelf wilt uitvoeren, moet je je realiseren dat een verkeerd geplaatste voorzetwand kan zorgen voor vochtproblemen of bestaande problemen verergeren. Bij veel isolatiematerialen moet een doorlopende dampremmende laag geplaatst worden aan de warme zij van het isolatiemateriaal.

Raamisolatie; enkelglas is niet meer van deze tijd en inmiddels kun je dubbelglas ook beter vervangen. Met triple of HR++ glas woon je comfortabeler. Er is geen sprake van tocht en kou bij de ramen of condens aan de binnenkant van het raam. Bijkomend voordeel is dat ook geluid vanaf de straat minder goed doordringt. Enkelglas vervangen door HR++ glas geeft een rendement dat vergelijkbaar is met een spaarrekening met 6% rente.

Tot slot:
Als je huis eenmaal goed geïsoleerd is, is het wel belangrijk dat je goed ventileert. Dit kost een beetje energie maar het is erg belangrijk voor de gezondheid. Vervuilde lucht in huis versterkt allergieën, luchtwegproblemen en irritatie van de slijmvliezen.